Balustrada fiind un element de maximă siguranță, care pune direct în pericol utilizatorii, trebuie alese foarte minuțios și responsabil tipurile de balustradă montate. Indiferent dacă vorbim de balustrade metalice, de lemn sau sticlă, ori combinații ale acestora, balustradele și parapeții trebuie să fie foarte rezistenți, inclusiv la efectele meteorologice (dacă sunt de exterior).

Să luăm elementele separat:

  • Baza de prindere și tipuri de prindere: baza pe care se prind balustradele (de orice fel) trebuie să fie cât mai rigide și rezistente (metal sau beton), fără alte acoperiri sau izolări. Este exclusă prinderea pe cărămidă, polistiren, izolații termo sau hidro, acoperiri de lemn, sau orice alt material moale. Susținerea principală (talpă, șină sau picior) a oricărui tip de balustradă trebuie montată direct pe beton sau structuri metalice. Nici chiar grinzile de lemn nu sunt corespunzătoare, acestea modificăndu-se foarte ușor de la greutate.
  • Prinderile și elementele de asamblare (dibluri, conexpanduri, tije, etc.) trebuie să fie dimensionate în așa fel încât să susțină atât greutatea proprie a balustradei, cât și încărcarea maximă posibil teoretic. De asemenea trebuie să fie rezistente la coroziune și de o calitate superioară. Dacă sunt prinderi punctale, acestea trebuie să fie cu o grosime minimă a tijelor sau șuruburilor, destul de rezistente la încărcări superioare.

Sticla
Dacă sunt implicate balustrade din sticlă sau balustrade cu sticlă, este foarte mare nevoie de alegerea ei în așa fel încât în caz de orice întămplare nefericită să se elimine orice posibilitate de accident. Astfel, pentru balustradă singura variantă corectă de sticlă acceptabilă este sticla duplex securizată și laminată. Este strict interzisă folosirea sticlei simple securizate (monolit), deoarece chiar dacă sticlă securizată este mai rezistentă de 5-6 ori decât sticla normală, aceasta totuși este ușor de spart dacă este lovită pe canturi mai ales. Sticla laminată, fiind din două (minim) straturi lipite cu folie…nu este așa periculoasă ca și sticla monolit, din cauză că la spargerea unei foi, sticla va rămâne pe loc, se evită căderea imediată. Cu sticlă laminată și securizată obținem o sticlă foarte rezistentă, care chiar dacă se sparge, dar va rămâne pe loc.

În cazuri excepționale, pe balustrade cu contur metalic…la etaje nu foarte înalte, se pot folosi doar sticle laminate simple (nesecurizate), dar doar în cazul existenței conturului metalic și a mâinii curente.

Pericole
În cazul balustradelor pericolele cele mai mari sunt atât pentru persoanele de sub balustrade cât și pentru cele care se sprijină pe ele. La ce pericole ne expunem dacă nu alegem sticla sau materialele potrivite:
-spargerea sticlei (dacă alegem securizată simplă sau chiar laminată simplă) și cădere în gol.
-ruperea balustradelor dacă nu sunt prinse cum trebuie în structuri rezistente și cu elemente de asamblare destul de solide. Cădere în gol și pericol pentru cei de sub.
-cădere în gol pentru cei de sus, în cazul alegerii înălțimii de parapet insuficient de mari sau potrivite etajelor.