Copertine de sticlă

Copertinele de sticlă, chiar dacă nu contribuie direct la siguranța și protecția directă a utilizatorilor, sunt totuși niște elemente de construcții extrem de periculoase, din cauza faptului că se pot desprinde sau sparge și pot cauza chiar decese. Chiar dacă ele au doar rol de protecție împotriva efectelor meteo, totuși pot fi foarte periculoas. Asemeni balustradelor și pardoselilor și aici sunt foarte importante toate elementele de prindere și componența sticlei.

Să luăm elementele separat:

  • Baza de prindere și tipuri de prindere: baza de prindere este de obicei o structură metalică, de lemn, beton sau poate alt material sau direct un perete (dacă copertina se prinde de exemplu cu tiranți). Acestea trebuie să fie toate extrem de rezistente, calculate pentru greutatea proprie cît și pentru încărcări de zăpadă.
  • Tipurile de prindere pot fi atât prinderi punctuale, cât și structuri, profile sau alt fel de prinderi confecționate sau combinații ale acestora. Foarte importantă este calitatea acestora, să fie de calitate superioară (de obicei oțel inoxidabil), rezistente la intemperii și montate foarte bine. În cazul copertinelor montate pe perete baza de montaj trebuie să fie structură de beton sau metal, este exclus montajul în cărămidă, polistiren sau placări de lemn sau alte materiale.
  • Prinderile și elementele de asamblare (dibluri, conexpanduri, tije, etc.) trebuie să fie dimensionate în așa fel încât să susțină atât greutatea proprie a balustradei, cât și încărcarea maximă posibil teoretic. De asemenea trebuie să fie rezistente la coroziune și de o calitate superioară. Dacă sunt prinderi punctale, acestea trebuie să fie cu o grosime minimă a tijelor sau șuruburilor, destul de rezistente la încărcări superioare.

Atenție și la greutatea proprie a sticlei: datorită faptului că sticla în sine este grea, la copertinele de sticlă montate fără înclinație sau cu înclinație mică, în punctul de mijloc vor avea o încovoiere, care în cazul în care sticla este la exterior…va fi un bazin de apă.

Sticla

Sticla trebuie să fie și în acest caz neapărat securizată și laminată, deoarece, în cazul în care se întâmplă cumva ca sticla să se spargă, aceasta să nu cadă pe utilizatorii de sub. Grosimea va fi determinată (ar trebui făcute calcule statice pentru fiecare caz în parte) de suprafață, mod de prindere și mai multe elemente, dar compoziția ei neapaărat duplex securizat.

Pericole

Copertinele de sticlă sunt extrem de periculoase, având în vedere că problemele lor pun în mod direct viața utilizatorilor în pericol, în caz de spargere sticla cade direct în capul trecătorilor.