Cum alegem corect o ușă de interior?

Cum alegem ușile de interior

Interiorul unei locuințe se amenajează în mai multe etape. După turnarea șapei se stabilesc golurile pentru montarea ușilor. Este momentul în care alegi furnizorul de uși. Fiecare producător  are anumite standarde în privința dimensiunilor. Se poate realiza și o ușă pe comandă, dacă bugetul vă permite și atunci nu trebuie să mai luați în considerare modelele cu mărimi standardizate. Un aspect important îl reprezinta îmbinarea dintre parchet sau gresie la trecerea între doua spații, care trebuie să se afle sub foaia de ușă. Și dispunerea acesteia pe toc diferă de la un furnizor la altul. Acest amănunt îl poate oferi doar montatorul de uși! În ceea ce privește înălțimea ușilor, aceasta se stabilește în funcție de grosimea pardoselii. Astfel, se va evita tăierea modeleor comandate si aduse la montaj dupa ce ați pus parchetul. Ușile se monteaza ultimele, dupa parchet, dar se comandă înainte!

Află că opțiunile sunt multiple!

Culori, finisaje și combinatii cu podeaua pentru ușile de interior

Culorile și finisajele sunt atât de diverse, încât uneori sunt dificil de ales fără a consulta un specialist.
Ușile de interior albe, simple si cu finisaj lucios se potrivesc amenajărilor moderne, iar cele mate si cu încadramente sunt ideale pentru ambientele în stil provensal, mediteranian. Ușile în culoarea nucului, simple sunt recomandate în spațiile moderne, iar cele cu profilatură, în interioarele clasice. Indiferent de finisaj (folie melaminata – mai ieftine, furnir natural – mai scumpe), ușile de interior e bine să fie asortate cu parchetul. Ele pot contrasta sau pot fi ton pe ton. Ideal ar fi ca cele albe să se armonizeze cu un parchet într-o culoare deschisă, caldă si naturală. Dacă parchetul are nuante de brun, atunci si ușile vor fi dintr-o gama coloristică similară, bazată pe maro roșcat, în niciun caz maro gălbui. Gama rovere gris se potrivește cu un parchet albit. În alegerea modelelor, nu conteaza numai culoarea parchetului, ci si finisajele mobilierului si ale pereților. Astfel, ușile albe vor fi evidențiate de pereții zugrăviți în culori mai tari sau pastelate și de de mobilierul în culori calde.

Dacă locuința dispune de un parchet cu finisaj stejar natural, ușile pot fi vopsite în ton sau într-o culoare contrastantă, de exemplu, maro.

Ușile din sticlă sau cele cu inserții de sticlă reprezintă o opțiune ideală atât din punct de vedere funcțional, cât si decorativ pentru spațiile mici sau pentru cele unde este necesară pătrunderea luminii. O ușa exclusiv din sticlă poate rămâne simplă sau poate fi personalizată prin șablare sau chiar pictare. Decorarea poate ajunge până la inserții de vitraliu, pentru o notă de eleganță clasică.